Żywność turystyczna, tak jak codzienne domowe posiłki, jest ważna dla każdego podróżnika, wędrowca, wędkarza czy amatora bushcraftu lub survivalu. Jedzenie w terenie daje energię do działania, podbudowując morale i zapewniając składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wybierając żywność turystyczną mamy do wyboru gotowe dania lub półprodukty do samodzielnego przygotowania posiłku w terenie. Niektórzy wybiorą na przykład gotowy gulasz, gołąbki czy fasolkę po bretońsku. Inni natomiast wolą posilić się wojskową grochówką, kapuśniakiem czy zupą fasolową. Mamy do wyboru gotowe dania w puszkach, woreczkach foliowych lub na tackach typu alupack. Nie trzeba ich gotować, wymagają jedynie podgrzania.
Osoby o zmyśle kulinarnym mogą pokusić się o coś więcej niż odgrzewanie gotowego dania i ugotować w kilkanaście minut pożywną zupę z gotowego zestawu składników roślinnych. Do takiej zupy można dodać jeszcze np. kiełbasę z ogniska lub podpieczone mięso. Można także eksperymentować z popularnymi ostatnio mieszankami roślinnymi typu "kaszotto".
Jeśli chcemy zjeść coś na ciepło, można skorzystać także z dań instant, czyli na przykład "chińskich" zupek, kuskus, puree ziemniaczanego czy makaronu szklanego. O ile kuskus, puree i azjatycki makaron szklany produkowane są z naturalnych składników, to jednak "chińskie" zupki ze względu na ich niezdrowy sztuczny skład, powinny być ostatecznością.
Jeśli nie musimy w danej chwili jeść nic na ciepło, świetnym rozwiązaniem okazują się konserwy mięsne. W połączeniu z pieczywem dają olbrzymią ilość energii do działania. Warto jednak zwrócić też uwagę na ich skład. Przeważnie te najtańsze to tzw. MOM, czyli najniższej jakości mięso oddzielone mechanicznie wymieszane z wodą i konserwantami. Spośród konserw mięsnych, wśród osób związanych z szeroko pojętym outdoorem, wyróżniają się wyroby z serii Wek Preppersa. Produkowane one są z dużych kawałków mięsa, jedynie z dodatkiem szczypty soli i naturalnych przypraw.
Oryginalne wojskowe suchary wchodzące w skład polskich racji żywnościowych. Zamiennik pieczywa znoszący trudne warunki przechowywania i działań w terenie. Sprawdzona energetyczna przekąska na górskie wędrówki, spływy kajakowe czy wyprawy rowerowe.
Smaczna przekąska i jednocześnie trwały zamiennik pieczywa doceniany szczególnie przez amatorów aktywnej turystyki. Świetnie sprawdzają się na pieszych górskich wędrówkach, spływach kajakowych i rajdach rowerowych dając dużo wolno uwalnianej energii.
Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Oryginalny składnik wojskowych racji żywnościowych. W cywilu sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu obiad w terenie bez gotowania. Porcja dla 1 osoby.
Awaryjna racja żywnościowa dla wojska i żeglarzy będąca elementem zestawów przetrwaniowych. Sprasowana do niewielkich rozmiarów i zamknięta w wielowarstwowym hermetycznym opakowaniu może być przechowywana do 20 lat. Do spożycia na sucho lub z wodą.
Żeglarska racja żywnościowa zapewniająca zrównoważoną wysokoenergetyczną dietę w sytuacji kryzysowej lub podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Produkowana w Norwegii m.in. dla wojsk NATO. Może być przechowywana do 5 lat. Do spożycia na sucho lub z wodą.
Wojskowa konserwa wzorowana na legendarnych racjach żywnościowych Armii Czerwonej. Smaczny dodatek do smarowania pieczywa dla osób wystawionych na duży wysiłek fizyczny. Składnik także dzisiejszych polskich racji doceniany w turystyce i survivalu.
Tradycyjna wojskowa słonina w puszce z dodatkiem czosnku. Element polskich wojskowych racji żywnościowych doskonale sprawdzający się także w turystyce i survivalu. Stanowi wysokokaloryczny dodatek do pieczywa i innych dań dla żołnierzy w terenie.
Tradycyjna wojskowa słonina konserwowa wchodząca w skład polskich wojskowych racji żywnościowych. Słonina świeża i wędzona z dodatkiem przypraw. Stanowi wysokoenergetyczny dodatek do pieczywa i innych dań dla żołnierzy działających w terenie.
Tradycyjny smalec ze skwarkami wchodzący w skład polskich wojskowych racji żywnościowych. Dodano tylko cebulę, czosnek i sól, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jako dodatek do pieczywa i dań turystycznych stanowi olbrzymi zapas energii.
Nie ma nic wspólnego z popularną konserwą rybną. Produkowane dla wojska gotowe danie z kiełbasy, mięsa wieprzowego, papryki i pomidorów. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Smaczny dodatek do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe szybkie danie w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu posiłek w terenie bez gotowania. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe gotowe danie mięsne w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Smaczny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania w plenerze. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe gotowe danie mięsne w puszce wymagające jedynie podgrzania. Duże kawałki wieprzowiny i wołowina z dodatkiem selera i marchwi. Świetny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania po dniu spędzonym w terenie. Porcja dla 2 osób.
Produkowany dla wojska gotowy obiad w puszce. Duże kawałki wieprzowiny z sosem i kaszą jęczmienną. Wystarczy podgrzać. Świetny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania po dniu spędzonym w plenerze. Porcja dla 2 osób.
Gotowe danie turystyczne w puszce, które wystarczy podgrzać. Rosół z kury z makaronem. Pomysł na smaczny posiłek wzmacniający i poprawiający samopoczucie. Doskonały na pierwsze oznaki przeziębienia. Lekkie i wytrzymałe opakowanie sprawdza się w terenie.
Puree ziemniaczane w proszku do przygotowania szybkiego posiłku. Doskonale sprawdza się na biwaku lub podczas wędrówki. Gotowe w ciągu 3 minut. Stanowi świetny dodatek do potraw mięsnych. Opakowanie wystarcza na 12 porcji.
Turystyczne szybkie danie w puszce. Słynne niemieckie currywurst, czyli kiełbasa w stylu curry z makaronem. Nie wymaga gotowania, wystarczy podgrzać. Wysokokaloryczne danie pomagające odzyskać energię. Płaskie opakowanie mieści się w plecaku.
Sycące danie kuchni brytyjskiej. Drobna łuskana fasolka duszona w sosie pomidorowym. Szybki wysokobiałkowy posiłek. Produkt odpowiedni dla wegetarian, ale można dodać do niego np. kiełbaskę z ogniska.
Tradycyjne polskie danie sporządzone z dobrze przyprawionych żołądków wieprzowych, cebulki, pomidorów i marchwi zamknięte w puszce. Sycący posiłek turystyczny, który wystarczy podgrzać. Puszka to lekkie i wytrzymałe opakowanie sprawdzające się w terenie.
Gęsta zupa grochowa z podsmażoną kiełbasą, boczkiem wędzonym, ziemniakami, marchwią i czosnkiem. Smaczne sycące danie gotowe do jedzenia w kilka minut. Sprawdza się na biwaku po dniu spędzonym na szlaku turystycznym, na rybach, w kajaku lub na rowerze.
Tradycyjny smak kuchni indonezyjskiej z kurczakiem, papryką, grzybami, makaronem szklanym i kiełkami fasolki mung. Szybkie danie turystyczne wymagające jedynie podgrzania. Doskonała na biwaku o każdej porze roku, regeneruje siły i poprawia nastrój.
Pomysł na smaczny sycący posiłek w terenie. Soczewica w sosie pomidorowym z mięsem wieprzowym i warzywami. Wymaga jedynie podgrzania. Idealne na biwak o każdej porze roku. Regeneruje siły i poprawia morale. Puszka sprawdza się w podróży.
Sposób na smaczne sycące danie w terenie. Potrawka z kurczaka z makaronem muszelkami i warzywami. Wymaga jedynie podgrzania. Sprawdza się na biwaku o każdej porze roku, regeneruje siły i poprawia nastrój. Trwałe lekkie opakowanie sprawdza się na szlaku.
Tradycyjna gęsta wojskowa grochówka na kiełbasie wieprzowej i boczku wędzonym z warzywami. Smaczne sycące danie w puszce, które wystarczy tylko podgrzać. Niezastąpiona na biwaku po męczącym dniu o każdej porze roku. Regeneruje siły i podnosi morale.
Sycąca zupa w puszce ze smacznie przyprawionego mięsa wieprzowego z dodatkiem cebuli, papryki, warzyw i makaronu. Wygodne danie w teren, które wystarczy tylko podgrzać. Sprawdza się na biwaku o każdej porze roku, regeneruje siły i podnosi morale.
Zupa z łuskanej fasoli na kiełbasie wieprzowej i boczku wędzonym z makaronem i warzywami. Sycące danie w teren, które wystarczy tylko podgrzać. Puszka jest niezwykle wygodna na biwaku po długiej wędrówce, spływie kajakowym, rybach lub pracy na odludziu.
Tradycyjny kapuśniak z kapusty kwaszonej i białej na kiełbasie wieprzowej i boczku wędzonym z warzywami. Smaczne i szybkie danie gotowe, które wystarczy tylko podgrzać. Puszka sprawdza się szczególnie na biwakach, spływach kajakowych, rybach itp.
Zupa grochowa na kiełbasie wieprzowej i boczku wędzonym z warzywami. Smaczne sycące danie gotowe, które wystarczy tylko podgrzać. Sprawdza się na biwaku po długiej wędrówce, wiosłowaniu w kajaku, łowieniu ryb lub pracy na powietrzu.
Konserwa premium w 97% składająca się z dużych kawałków mięsa kury bez konserwantów, wzmacniaczy smaku i aromatu. Wszystko w aromatycznej galaretce z przyprawami. Doskonały pomysł na posiłek a biwaku lub składnik zapasów na trudne czasy.
Bałtyckie szprotki lekko podwędzane w sosie pomidorowym ze szczyptą cebulki i przypraw. Dobry pomysł na posiłek na szlaku turystycznym, na drugie śniadanie w pracy lub jako składnik zapasów do domowej spiżarni, gdy zabraknie świeżej ryby w lodówce.