Żywność turystyczna, tak jak codzienne domowe posiłki, jest ważna dla każdego podróżnika, wędrowca, wędkarza czy amatora bushcraftu lub survivalu. Jedzenie w terenie daje energię do działania, podbudowując morale i zapewniając składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wybierając żywność turystyczną mamy do wyboru gotowe dania lub półprodukty do samodzielnego przygotowania posiłku w terenie. Niektórzy wybiorą na przykład gotowy gulasz, gołąbki czy fasolkę po bretońsku. Inni natomiast wolą posilić się wojskową grochówką, kapuśniakiem czy zupą fasolową. Mamy do wyboru gotowe dania w puszkach, woreczkach foliowych lub na tackach typu alupack. Nie trzeba ich gotować, wymagają jedynie podgrzania.
Osoby o zmyśle kulinarnym mogą pokusić się o coś więcej niż odgrzewanie gotowego dania i ugotować w kilkanaście minut pożywną zupę z gotowego zestawu składników roślinnych. Do takiej zupy można dodać jeszcze np. kiełbasę z ogniska lub podpieczone mięso. Można także eksperymentować z popularnymi ostatnio mieszankami roślinnymi typu "kaszotto".
Jeśli chcemy zjeść coś na ciepło, można skorzystać także z dań instant, czyli na przykład "chińskich" zupek, kuskus, puree ziemniaczanego czy makaronu szklanego. O ile kuskus, puree i azjatycki makaron szklany produkowane są z naturalnych składników, to jednak "chińskie" zupki ze względu na ich niezdrowy sztuczny skład, powinny być ostatecznością.
Jeśli nie musimy w danej chwili jeść nic na ciepło, świetnym rozwiązaniem okazują się konserwy mięsne. W połączeniu z pieczywem dają olbrzymią ilość energii do działania. Warto jednak zwrócić też uwagę na ich skład. Przeważnie te najtańsze to tzw. MOM, czyli najniższej jakości mięso oddzielone mechanicznie wymieszane z wodą i konserwantami. Spośród konserw mięsnych, wśród osób związanych z szeroko pojętym outdoorem, wyróżniają się wyroby z serii Wek Preppersa. Produkowane one są z dużych kawałków mięsa, jedynie z dodatkiem szczypty soli i naturalnych przypraw.
Wojskowe suchary z dodatkiem suszonego mięsa wołowego. Wysokobiałkowy zamiennik pieczywa znoszący trudne warunki przechowywania i działań w terenie. Niezwykle sycąca energetyczna przekąska na górskie wędrówki, spływy kajakowe czy wyprawy rowerowe.
Wojskowe suchary z dodatkiem owoców leśnych. Urozmaicony lekko słodki zamiennik pieczywa znoszący trudne warunki przechowywania i działań w terenie. Doskonale sycąca energetyczna przekąska na górskie wędrówki, spływy kajakowe czy wyprawy rowerowe.
Wieprzowina w dużych kawałkach w sosie własnym. Konserwa wyprodukowana z naturalnych składników, bez konserwantów, chemicznych zagęszczaczy, wypełniaczy i dodatków funkcyjnych. Tylko mięso wieprzowe z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i cebuli.
Oryginalne wojskowe suchary wchodzące w skład polskich racji żywnościowych. Zamiennik pieczywa znoszący trudne warunki przechowywania i działań w terenie. Sprawdzona energetyczna przekąska na górskie wędrówki, spływy kajakowe czy wyprawy rowerowe.
Oryginalny wojskowy zamiennik pieczywa stanowiący składnik współczesnych racji polowych Wojska Polskiego. Przekąska znosząca każde warunki przechowywania i trudy działań w terenie, zapewniająca dawkę długo uwalnianej energii.
Smaczna przekąska i jednocześnie trwały zamiennik pieczywa doceniany szczególnie przez amatorów aktywnej turystyki. Świetnie sprawdzają się na pieszych górskich wędrówkach, spływach kajakowych i rajdach rowerowych dając dużo wolno uwalnianej energii.
Energetyczna czekolada wojskowa z dodatkiem naturalnej kofeiny z kakao, kawy i orzeszków kola. Pobudza, łagodzi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa zdolność koncentracji i pamięć. Polecana podczas dużego wysiłku fizycznego w chwilach słabości.
Energetyczne pastylki do ssania z ekstraktem z guarany. Pierwotnie stosowane przez południowoafrykańskich pilotów podczas długich lotów. Działają stymulująco, znoszą zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększają umiejętność koncentracji i zapamiętywania.
Kawałki mięsa z nogi kurczaka duszone z pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Smaczny składnik wojskowych racji żywnościowych wymagający jedynie podgrzania. Doskonały obiad turystyczny w połączeniu z makaronem, kuskus, kaszą lub pieczywem.
Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie warzywnym. Oryginalny element wojskowych racji żywnościowych wymagający jedynie podgrzania. Sprawdzony sposób na prosty w przygotowaniu obiad w plenerze bez gotowania. Porcja dla 1 osoby.
Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Oryginalny składnik wojskowych racji żywnościowych. W cywilu sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu obiad w terenie bez gotowania. Porcja dla 1 osoby.
Awaryjna racja żywnościowa dla wojska i żeglarzy będąca elementem zestawów przetrwaniowych. Sprasowana do niewielkich rozmiarów i zamknięta w wielowarstwowym hermetycznym opakowaniu może być przechowywana do 20 lat. Do spożycia na sucho lub z wodą.
Żeglarska racja żywnościowa zapewniająca zrównoważoną wysokoenergetyczną dietę w sytuacji kryzysowej lub podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Produkowana w Norwegii m.in. dla wojsk NATO. Może być przechowywana do 5 lat. Do spożycia na sucho lub z wodą.
Wojskowa konserwa wzorowana na legendarnych racjach żywnościowych Armii Czerwonej. Smaczny dodatek do smarowania pieczywa dla osób wystawionych na duży wysiłek fizyczny. Składnik także dzisiejszych polskich racji doceniany w turystyce i survivalu.
Klasyczna wojskowa kiełbasa konserwowa. Smaczny dodatek do smarowania pieczywa dla osób wystawionych na duży wysiłek fizyczny. Składnik polskich wojskowych racji żywnościowych doceniany również w aktywnej turystyce i survivalu.
Klasyczna wojskowa słonina z dodatkiem papryki. Składnik polskich wojskowych racji żywnościowych doceniany również w aktywnej turystyce i survivalu. Stanowi wysokokaloryczny dodatek do pieczywa i innych dań dla osób narażonych na duży wysiłek.
Tradycyjna wojskowa słonina w puszce z dodatkiem czosnku. Element polskich wojskowych racji żywnościowych doskonale sprawdzający się także w turystyce i survivalu. Stanowi wysokokaloryczny dodatek do pieczywa i innych dań dla żołnierzy w terenie.
Tradycyjna wojskowa słonina konserwowa wchodząca w skład polskich wojskowych racji żywnościowych. Słonina świeża i wędzona z dodatkiem przypraw. Stanowi wysokoenergetyczny dodatek do pieczywa i innych dań dla żołnierzy działających w terenie.
Tradycyjny smalec ze skwarkami wchodzący w skład polskich wojskowych racji żywnościowych. Dodano tylko cebulę, czosnek i sól, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jako dodatek do pieczywa i dań turystycznych stanowi olbrzymi zapas energii.
Duszone mięso z nogi kurczaka z dodatkiem ryżu, zielonego groszku i marchewki. Danie wojskowe wchodzące w skład polowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wystarczy podgrzać. Sprawdzony sposób na turystyczny smaczny obiad na szlaku.
Danie wojskowe znane z polowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Biała fasola z dodatkiem kiełbasy i boczku duszona w sosie pomidorowym. Wypróbowany sposób na turystyczny szybki posiłek w terenie.
Duszone w sosie mięso z łopatki wieprzowej z dodatkiem ryżu, zielonego groszku i marchewki. Danie znane z wojskowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wymaga tylko podgrzania. Dobry sposób na turystyczny szybki obiad, który łatwo spakować w podróż.
Tradycyjne polskie danie z białej i kiszonej kapusty gotowanej z kawałkami kiełbasy i mięsa wieprzowego. Wojskowa racja żywnościowa. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Sprawdzony turystyczny szybki posiłek, który dobrze znosi trudy podróżowania.
Makaron spaghetti z podsmażoną mieloną wieprzowiną i sosem pomidorowym. Danie wchodzące w skład wojskowych racji polowych w tace do podgrzania. Sprawdzone jako sycący posiłek turystyczny. Porcja zbilansowana do nasycenia jednej osoby.
Makaron z podsmażoną mieloną wieprzowiną, żółtym serem i sosem pomidorowym. Danie wchodzące w skład wojskowych racji żywnościowych. Doskonale sprawdza się jako szybki posiłek turystyczny. Porcja skomponowana dla nasycenia jednej osoby.
Tradycyjny kaszubski przysmak w pomidorowej wersji z cebulką i czosnkiem. Pełen łatwo przyswajalnych korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3 i białka. Doskonałe smarowidło do pieczywa lub dodatek do sałatek.
Makaron spaghetti z mielonym mięsem wieprzowym i sosem pomidorowym. Turystyczne danie gotowe w tace do podgrzania. Doskonale sprawdza się jako szybki posiłek na szlaku. Porcja idealna na zaspokojenie głodu jednej osoby.
Kapusta biała i kiszona długo gotowana z kawałkami kiełbasy i mięsa wieprzowego. Turystyczna wersja tradycyjnego polskiego dania. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Sprawdzony szybki posiłek, który dobrze znosi warunki podróży.
Mięso z łopatki wieprzowej z ryżem, zielonym groszkiem i marchwią. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Danie wojskowe znane z polowych racji żywnościowych. Sprawdzony sposób na turystyczny szybki obiad, który łatwo schować to plecaka.
Smaczne danie w puszce znane z wojskowej kuchni polowej. Nie wymaga gotowania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone z cebulą i masłem. Sprawdzony sposób na szybki w przygotowaniu posiłek turystyczny. Porcja dla 2 osób.