Żywność turystyczna, tak jak codzienne domowe posiłki, jest ważna dla każdego podróżnika, wędrowca, wędkarza czy amatora bushcraftu lub survivalu. Jedzenie w terenie daje energię do działania, podbudowując morale i zapewniając składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wybierając żywność turystyczną mamy do wyboru gotowe dania lub półprodukty do samodzielnego przygotowania posiłku w terenie. Niektórzy wybiorą na przykład gotowy gulasz, gołąbki czy fasolkę po bretońsku. Inni natomiast wolą posilić się wojskową grochówką, kapuśniakiem czy zupą fasolową. Mamy do wyboru gotowe dania w puszkach, woreczkach foliowych lub na tackach typu alupack. Nie trzeba ich gotować, wymagają jedynie podgrzania.
Osoby o zmyśle kulinarnym mogą pokusić się o coś więcej niż odgrzewanie gotowego dania i ugotować w kilkanaście minut pożywną zupę z gotowego zestawu składników roślinnych. Do takiej zupy można dodać jeszcze np. kiełbasę z ogniska lub podpieczone mięso. Można także eksperymentować z popularnymi ostatnio mieszankami roślinnymi typu "kaszotto".
Jeśli chcemy zjeść coś na ciepło, można skorzystać także z dań instant, czyli na przykład "chińskich" zupek, kuskus, puree ziemniaczanego czy makaronu szklanego. O ile kuskus, puree i azjatycki makaron szklany produkowane są z naturalnych składników, to jednak "chińskie" zupki ze względu na ich niezdrowy sztuczny skład, powinny być ostatecznością.
Jeśli nie musimy w danej chwili jeść nic na ciepło, świetnym rozwiązaniem okazują się konserwy mięsne. W połączeniu z pieczywem dają olbrzymią ilość energii do działania. Warto jednak zwrócić też uwagę na ich skład. Przeważnie te najtańsze to tzw. MOM, czyli najniższej jakości mięso oddzielone mechanicznie wymieszane z wodą i konserwantami. Spośród konserw mięsnych, wśród osób związanych z szeroko pojętym outdoorem, wyróżniają się wyroby z serii Wek Preppersa. Produkowane one są z dużych kawałków mięsa, jedynie z dodatkiem szczypty soli i naturalnych przypraw.
Nowość! Alternatywa dla popularnego od lat paprykarza szczecińskiego. W 90% mięso z kurczaka z dodatkiem ryżu, cebuli, czosnku, marchewki, pomidorów i naturalnych przypraw. Pomysł preppersów z otoczenia Adolfa Kudlińskiego.
Wieprzowina w dużych kawałkach w sosie własnym. Konserwa wyprodukowana z naturalnych składników, bez konserwantów, chemicznych zagęszczaczy, wypełniaczy i dodatków funkcyjnych. Tylko mięso wieprzowe z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i cebuli.
Oryginalne wojskowe suchary wchodzące w skład polskich racji żywnościowych. Zamiennik pieczywa znoszący trudne warunki przechowywania i działań w terenie. Sprawdzona energetyczna przekąska na górskie wędrówki, spływy kajakowe czy wyprawy rowerowe.
Smaczna przekąska i jednocześnie trwały zamiennik pieczywa doceniany szczególnie przez amatorów aktywnej turystyki. Świetnie sprawdzają się na pieszych górskich wędrówkach, spływach kajakowych i rajdach rowerowych dając dużo wolno uwalnianej energii.
Kawałki mięsa kurcząt w aromatycznej galaretce bez mielonki, konserwantów i chemicznych stabilizatorów. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka najwyższej jakości i o doskonałym smaku. Żadnej mielonej masy. Dodano tylko sól i przyprawy naturalne.
Konserwa w formie pasztetu do smarowania pieczywa. Wątróbki drobiowe z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego, jajek i przypraw. Pomysł preppersów z otoczenia Adolfa Kudlińskiego stanowiący źródło witaminy A oraz żelaza, cynku i potasu.
Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Oryginalny składnik wojskowych racji żywnościowych. W cywilu sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu obiad w terenie bez gotowania. Porcja dla 1 osoby.
Awaryjna racja żywnościowa dla wojska i żeglarzy będąca elementem zestawów przetrwaniowych. Sprasowana do niewielkich rozmiarów i zamknięta w wielowarstwowym hermetycznym opakowaniu może być przechowywana do 20 lat. Do spożycia na sucho lub z wodą.
Żeglarska racja żywnościowa zapewniająca zrównoważoną wysokoenergetyczną dietę w sytuacji kryzysowej lub podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Produkowana w Norwegii m.in. dla wojsk NATO. Może być przechowywana do 5 lat. Do spożycia na sucho lub z wodą.
Wojskowa konserwa wzorowana na legendarnych racjach żywnościowych Armii Czerwonej. Smaczny dodatek do smarowania pieczywa dla osób wystawionych na duży wysiłek fizyczny. Składnik także dzisiejszych polskich racji doceniany w turystyce i survivalu.
Klasyczna wojskowa kiełbasa konserwowa. Smaczny dodatek do smarowania pieczywa dla osób wystawionych na duży wysiłek fizyczny. Składnik polskich wojskowych racji żywnościowych doceniany również w aktywnej turystyce i survivalu.
Klasyczna wojskowa słonina z dodatkiem papryki. Składnik polskich wojskowych racji żywnościowych doceniany również w aktywnej turystyce i survivalu. Stanowi wysokokaloryczny dodatek do pieczywa i innych dań dla osób narażonych na duży wysiłek.
Tradycyjna wojskowa słonina w puszce z dodatkiem czosnku. Element polskich wojskowych racji żywnościowych doskonale sprawdzający się także w turystyce i survivalu. Stanowi wysokokaloryczny dodatek do pieczywa i innych dań dla żołnierzy w terenie.
Tradycyjna wojskowa słonina konserwowa wchodząca w skład polskich wojskowych racji żywnościowych. Słonina świeża i wędzona z dodatkiem przypraw. Stanowi wysokoenergetyczny dodatek do pieczywa i innych dań dla żołnierzy działających w terenie.
Tradycyjny smalec ze skwarkami wchodzący w skład polskich wojskowych racji żywnościowych. Dodano tylko cebulę, czosnek i sól, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jako dodatek do pieczywa i dań turystycznych stanowi olbrzymi zapas energii.
Biała fasola z dodatkiem kiełbasy i boczku duszona w sosie pomidorowym. Danie turystyczne podobne do wojskowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wymaga tylko podgrzania. Wypróbowany sposób na szybki posiłek, który łatwo zmieścić w plecaku.
Popularne danie produkowane w puszce dla wojska. Biała fasola z plastrami kiełbasy i kawałkami boczku w sosie pomidorowym. Wysokokaloryczny turystyczny szybki posiłek nie wymagający gotowania. Zawartość puszki nasyci 2 osoby.
Nie ma nic wspólnego z popularną konserwą rybną. Produkowane dla wojska gotowe danie z kiełbasy, mięsa wieprzowego, papryki i pomidorów. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Smaczny dodatek do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe szybkie danie w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu posiłek w terenie bez gotowania. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe danie kuchni polowej w puszce. Nie wymaga gotowania a jedynie podgrzania. Kapusta biała i kwaszona z plastrami kiełbasy wieprzowej. Sycący turystyczny szybki posiłek bez gotowania. Porcja, która zaspokoi głód 2 osób.
Wojskowy gotowy obiad w puszce wymagający jedynie podgrzania. Groch łuskany z kawałkami mięsa wieprzowego, kiełbasy i boczku w sosie pomidorowo-warzywnym. Smaczny turystyczny szybki posiłek bez gotowania. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe gotowe danie obiadowe w puszce wymagające jedynie podgrzania. Farsz z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego zawijany w liście kapusty i duszony w sosie z marchwi, selera i pietruszki. Smaczny turystyczny szybki posiłek bez gotowania.
Gotowe danie w puszce produkowane dla wojska. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Duże kawałki wołowiny z dodatkiem pietruszki, selera, pora, pomidorów, marchwi i cebuli. Wypróbowany sposób na turystyczny szybki obiad. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe gotowe danie mięsne w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Smaczny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania w plenerze. Porcja dla 2 osób.
Gotowe danie mięsne w puszce produkowane dla wojska. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Duże kawałki wołowiny z dodatkiem papryki, pomidorów, marchwi i cebuli. Sprawdzony sposób na turystyczny szybki obiad. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe gotowe danie mięsne w puszce wymagające jedynie podgrzania. Duże kawałki wieprzowiny i wołowina z dodatkiem selera i marchwi. Świetny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania po dniu spędzonym w terenie. Porcja dla 2 osób.
Produkowany dla wojska gotowy obiad w puszce. Duże kawałki wieprzowiny z sosem i kaszą jęczmienną. Wystarczy podgrzać. Świetny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania po dniu spędzonym w plenerze. Porcja dla 2 osób.
Wojskowy zagęszczony krupnik z dodatkiem mięsa wieprzowego i warzyw. Szybkie danie w teren, które wystarczy rozcieńczyć przegotowaną wodą i podgrzać. Zawartość puszki wystarcza na sycący posiłek dla 3-4 osób. Praktyczne rozwiązanie na biwak.
Wojskowa zupa zagęszczona z dodatkiem mięsa wieprzowego i warzyw. Szybkie danie turystyczne, które wystarczy rozcieńczyć przegotowaną wodą i podgrzać. Zawartość puszki wystarcza na sycący posiłek dla 3-4 osób. Idealne rozwiązanie na biwak.
Kawałki karkówki wieprzowej duszone w sosie z białą i czerwoną fasolką, kiszoną kapustą i marchewką. Wojskowe danie gotowe wymagające jedynie podgrzania. Szybki posiłek turystyczny. Porcja idealna na zaspokojenie głodu jednej osoby.