Gotowe dania obiadowe w puszce są rozwiązaniem dla osób, które potrzebują zjeść coś na szybko i nie mają czasu lub chęci na samodzielne kucharzenie. Sprawdzają się szczególnie zimą, na spływach kajakowych, wyprawach rowerowych lub podczas napiętego planu wędrówki. Wystarczy otworzyć puszkę i taki gotowy gulasz, fasolkę po bretońsku czy gołąbki wrzucić do menażki i podgrzać na kuchence lub na ognisku. Niektóre gotowe dania obiadowe w puszkach zawierają od razu dodatki w formie makaronu lub kaszy. Można je oczywiście wzbogacić o świeże dodatki takie, jak np. pomidory, ogórki lub polne zioła. Jeśli po całodziennej wędrówce lub wiosłowaniu jesteś zmęczony i chcesz po prostu szybko zregenerować siły zjadając coś na ciepło to obiad z puszki jest optymalnym rozwiązaniem.
Kawałki mięsa z nogi kurczaka duszone z pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Smaczny składnik wojskowych racji żywnościowych wymagający jedynie podgrzania. Doskonały obiad turystyczny w połączeniu z makaronem, kuskus, kaszą lub pieczywem.
Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie warzywnym. Oryginalny element wojskowych racji żywnościowych wymagający jedynie podgrzania. Sprawdzony sposób na prosty w przygotowaniu obiad w plenerze bez gotowania. Porcja dla 1 osoby.
Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Oryginalny składnik wojskowych racji żywnościowych. W cywilu sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu obiad w terenie bez gotowania. Porcja dla 1 osoby.
Duszone mięso z nogi kurczaka z dodatkiem ryżu, zielonego groszku i marchewki. Danie wojskowe wchodzące w skład polowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wystarczy podgrzać. Sprawdzony sposób na turystyczny smaczny obiad na szlaku.
Danie wojskowe znane z polowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Biała fasola z dodatkiem kiełbasy i boczku duszona w sosie pomidorowym. Wypróbowany sposób na turystyczny szybki posiłek w terenie.
Duszone w sosie mięso z łopatki wieprzowej z dodatkiem ryżu, zielonego groszku i marchewki. Danie znane z wojskowych racji żywnościowych. Przed spożyciem wymaga tylko podgrzania. Dobry sposób na turystyczny szybki obiad, który łatwo spakować w podróż.
Tradycyjne polskie danie z białej i kiszonej kapusty gotowanej z kawałkami kiełbasy i mięsa wieprzowego. Wojskowa racja żywnościowa. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Sprawdzony turystyczny szybki posiłek, który dobrze znosi trudy podróżowania.
Makaron spaghetti z podsmażoną mieloną wieprzowiną i sosem pomidorowym. Danie wchodzące w skład wojskowych racji polowych w tace do podgrzania. Sprawdzone jako sycący posiłek turystyczny. Porcja zbilansowana do nasycenia jednej osoby.
Makaron z podsmażoną mieloną wieprzowiną, żółtym serem i sosem pomidorowym. Danie wchodzące w skład wojskowych racji żywnościowych. Doskonale sprawdza się jako szybki posiłek turystyczny. Porcja skomponowana dla nasycenia jednej osoby.
Makaron spaghetti z mielonym mięsem wieprzowym i sosem pomidorowym. Turystyczne danie gotowe w tace do podgrzania. Doskonale sprawdza się jako szybki posiłek na szlaku. Porcja idealna na zaspokojenie głodu jednej osoby.
Kapusta biała i kiszona długo gotowana z kawałkami kiełbasy i mięsa wieprzowego. Turystyczna wersja tradycyjnego polskiego dania. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Sprawdzony szybki posiłek, który dobrze znosi warunki podróży.
Mięso z łopatki wieprzowej z ryżem, zielonym groszkiem i marchwią. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Danie wojskowe znane z polowych racji żywnościowych. Sprawdzony sposób na turystyczny szybki obiad, który łatwo schować to plecaka.
Smaczne danie w puszce znane z wojskowej kuchni polowej. Nie wymaga gotowania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone z cebulą i masłem. Sprawdzony sposób na szybki w przygotowaniu posiłek turystyczny. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe szybkie danie w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie pomidorowym. Sprawdzony sposób na turystyczny prosty w przygotowaniu posiłek w terenie bez gotowania. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe danie kuchni polowej w puszce. Nie wymaga gotowania a jedynie podgrzania. Kapusta biała i kwaszona z plastrami kiełbasy wieprzowej. Sycący turystyczny szybki posiłek bez gotowania. Porcja, która zaspokoi głód 2 osób.
Wojskowe gotowe danie staropolskie w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kapusta biała i kwaszona z kawałkami mięsa wołowego i wieprzowego. Smaczny turystyczny szybki posiłek bez gotowania. Porcja, która nasyci 2 osoby.
Gotowy obiad w puszce produkowany dla wojska. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Duże kawałki wołowiny duszone z cebulką. Wypróbowany sposób na turystyczny szybki obiad do przygotowania w terenie. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe danie obiadowe w puszce wymagające jedynie podgrzania. Kotlety z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w białej kapuście i pomidorach. Sposób na turystyczny szybki posiłek w terenie bez gotowania. Porcja dla 2 osób.
Smaczne wojskowe danie mięsne puszce wymagające jedynie podgrzania. Podsmażone kulki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego duszone w sosie podgrzybkowym. Dobry sposób na turystyczny szybki posiłek w terenie bez gotowania. Porcja dla 2 osób.
Gotowe danie mięsne w puszce produkowane dla wojska. Przed spożyciem wymaga jedynie podgrzania. Duże kawałki wołowiny z dodatkiem papryki, pomidorów, marchwi i cebuli. Sprawdzony sposób na turystyczny szybki obiad. Porcja dla 2 osób.
Wojskowe gotowe danie mięsne w puszce wymagające jedynie podgrzania. Duże kawałki wieprzowiny i wołowina z dodatkiem selera i marchwi. Świetny sposób na turystyczny szybki posiłek bez gotowania po dniu spędzonym w terenie. Porcja dla 2 osób.
Produkowane dla wojska danie gotowe w puszce. Duże kawałki wieprzowiny z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Wymaga jedynie podgrzania. Pomysł na turystyczny szybki obiad bez gotowania podczas dnia spędzanego w plenerze.
Wojskowa konserwa mięsna do spożycia na ciepło lub na zimno. Grubo rozdrobniona wołowina i wieprzowina z cebulką (100g wyrobu wyprodukowano ze 112g mięsa). Klasyczny wojskowy przysmak zwany potocznie "małpą". Duża porcja nasyci jednorazowo 3-4 osoby.
Kawałki karkówki wieprzowej duszone w sosie z białą i czerwoną fasolką, kiszoną kapustą i marchewką. Wojskowe danie gotowe wymagające jedynie podgrzania. Szybki posiłek turystyczny. Porcja idealna na zaspokojenie głodu jednej osoby.
Wojskowa konserwa mięsna do jedzenia na ciepło lub na zimno. Grubo rozdrobniona wieprzowina z cebulką (100g wyrobu wyprodukowano ze 115g mięsa). Klasyczny wojskowy przysmak zwany także "małpą". Duża porcja zaspokoi jednorazowo głód 3-4 osób.
Gotowy obiad z dobrze przyprawionej wieprzowiny z dodatkiem serc, papryki, pomidorów, ziemniaków, cebulki i marchewki. Smaczny wysokokaloryczny posiłek turystyczny, który wystarczy podgrzać. Najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem lub kapustą.
Tradycyjne polskie danie sporządzone z dobrze przyprawionych żołądków wieprzowych, cebulki, pomidorów i marchwi zamknięte w puszce. Sycący posiłek turystyczny, który wystarczy podgrzać. Puszka to lekkie i wytrzymałe opakowanie sprawdzające się w terenie.
Gęsta zupa grochowa z podsmażoną kiełbasą, boczkiem wędzonym, ziemniakami, marchwią i czosnkiem. Smaczne sycące danie gotowe do jedzenia w kilka minut. Sprawdza się na biwaku po dniu spędzonym na szlaku turystycznym, na rybach, w kajaku lub na rowerze.
Pomysł na smaczny sycący posiłek w terenie. Soczewica w sosie pomidorowym z mięsem wieprzowym i warzywami. Wymaga jedynie podgrzania. Idealne na biwak o każdej porze roku. Regeneruje siły i poprawia morale. Puszka sprawdza się w podróży.
Tradycyjne pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie pomidorowym. Wysokoenergetyczny szybki posiłek turystyczny wymagający jedynie podgrzania. Najlepiej smakują z ziemniakami, kaszą, makaronem lub pieczywem. Lekka i wytrzymała puszka sprawdza się w terenie.